Abonneren  Inloggen

Ricoh lanceert duurzame inkt op plantaardige basis

25 februari 2022

Ricoh voegt inkt op plantaardige basis voor grafisch- en verpakkingsdrukwerk toe aan het aanbod. De inkt is afgeleid van inkt op oliebasis, die door Ricoh in samenwerking met Olbrich is ontwikkeld voor decoratief drukwerk. De inkt is verkrijgbaar in Europa, het Midden-Oosten, en Afrika (EMEA).

Plantaardig oliecomponent

De plantaardige oliecomponent zorgt voor een sneldrogende en milieuvriendelijke inkt, omdat er geen warmte nodig is om de inkt te fixeren of drogen. De olie dringt door in de ondergrond en laat het pigment aan de oppervlakte, waardoor het hele droogsysteem overbodig is. Dit vermindert het verbruik van energie. Andere duurzame aspecten van de plantaardige inkt zijn:

  • Geurvrij en beter geschikt voor levensmiddelen, omdat er geen monomeren worden gebruikt;
  • De oliecomponent is snel biologisch afbreekbaar en ondersteunt het ontinkten van bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal;
  • Niet op waterbasis, waardoor er geen biociden nodig zijn voor de houdbaarheid van de inkt.

50 procent minder inkt

De printkoppen zijn gemakkelijker te reinigen en verstoppen minder snel, meldt Ricoh. Dit komt de betrouwbaarheid en de levensduur van de printkop ten goede. Daarbij is laag inktverbruik mogelijk: dezelfde kwaliteit wordt bereikt met 50 procent minder inkt vergeleken met standaard inkt.

‘Printerfabrikanten richten zich steeds meer op verduurzamen en het verminderen van hun milieu-impact. Met onze nieuwe inkt op plantaardige basis kunnen zij een positieve verandering doorvoeren die geen invloed heeft op printresultaten’, aldus Gabrielle Impens, Senior Product Marketeer bij Ricoh Nederland.