Abonneren  Inloggen

Onderzoek: behoud werknemers daalt

25 januari 2024

In 2023 vonden 1,1 miljoen Nederlanders nieuw werk bij (minimaal) één andere werkgever. Voor het eerst in jaren ligt de retentie daarmee onder de 80%. Met gemiddeld 8,5 jaar blijven senior medewerkers relatief echter nog steeds lang bij hun baas.

In 2015 lag het percentage Nederlanders dat een nieuwe werkgever vond nog rond de 13%. Nu is het voor het eerst in jaren dus opgelopen tot boven de 20%. In vergelijking met 2022 vonden zo’n 28.000 mensen méér een nieuwe werkgever, blijkt uit een recent onderzoek naar de loyaliteit, retentie, verloop en interne mobiliteit van werknemers, uitgevoerd door Intelligence Group.

12% is actief op zoek naar ander werk

Vergeleken met de rest van Europa blijven we in Nederland nog steeds wel langer bij dezelfde werkgever. Dat is duidelijk te zien bij senior medewerkers: die blijven in Nederland zo'n 8,5 jaar loyaal, terwijl dat in heel Europa gemiddeld nog geen 7 jaar is. Kijken we alleen naar junior functies, dan wisselen Nederlanders gemiddeld wel weer net iets sneller van werkgever dan hun Europese evenknieën, terwijl medior medewerkers in Nederland juist net iets honkvaster zijn.

Uit het onderzoek blijkt verder dat zo’n 12% van de mensen actief op zoek is naar ander werk. 46% is latent op zoek naar een andere baan en 42% is niet op zoek. 59% van de werkenden in Nederland werd in het afgelopen jaar benaderd voor een baan.

Lage retentie in communicatie, marketing en design, hoge loyaliteit in productie

De laagste retentie in Nederland is te vinden in de vakgebieden agrarisch (2,7 jaar), communicatie (3,3), marketing (3,4), directie (3,9) en design (3,5). Die laatste sector, design/grafisch/ontwerp scoort met 3,5 jaar wel iets beter dan het Europees gemiddelde voor de sector (3,3).

De hoogste loyaliteit is te vinden in de vakgebieden verpleging (6 jaar en 8 maanden), gevolgd door administratie (5 jaar en 10 maanden), medische dienstverlening (5 jaar en 10 jaar maanden), financieel (5 jaar en 8 maanden) en productie (5 jaar en 8 maanden).

‘Behoud is het nieuwe werven’

‘Retentie is tegenwoordig ontzettend belangrijk', zegt Geert-Jan Waasdorp, CEO van Intelligence Group. 'Behoud van medewerkers zorgt voor een goede werksfeer, verhoogde productiviteit, en borging van kennis én ervaring, waardoor de kwaliteit binnen de organisatie en huidige werknemers blijft. Behoud voorkomt ook hoge kosten en forse tijdsinvestering in het inwerken van nieuwe werknemers. Daarnaast is het zoeken van nieuwe werknemers, zeker gezien de huidige krappe arbeidsmarkt, een uitdaging. Het is dan ook niet gek dat steeds meer organisaties zogeheten WOB-teams oprichten, waarbij mensen verantwoordelijk zijn om organisatiebreed te kijken naar het Werven, Opleiden en Behoud van (potentiële) werknemers. Behoud is het nieuwe werven, hoor je niet voor niets steeds vaker.’

Het volledige rapport van Intelligence Group met alle cijfers over verloop, retentie en interne mobiliteit in 2023 is hier te downloaden.

Bron: Intelligence Group.


Iedere week het laatste nieuws in je inbox met de nieuwsbrief van PRINTmatters