Abonneren  Inloggen

Komori maakt tijdens Open Huis drupa-lanceringen bekend

19 april 2024

Een internationaal publiek van 300 bezoekers uit 125 bedrijven bezocht 17 april het “Open Huis” van Komori. Locatie: het Graphic Centre van Komori International Europe in Utrecht. Daar onthulde de Japanse producent van printoplossingen meerdere lanceringen tijdens drupa, ’s werelds grootste internationale grafische vakbeurs - van 28 mei t/m 7 juni - die een slagschaduw vooruit werpt. Eén van die lanceringen is de J-throne 29, Komori’s eerste zelfstandig ontwikkelde UV-velleninkjetprinter.

Daarnaast onthult Komori in Düsseldorf een vernieuwde offsetpers voor verpakkingsdrukwerk, terwijl verderop in de stand een nieuwe handelsdrukpers op de automatische piloot 16-paginabrochures vervaardigt. Verbeterde duurzaamheid is daarbij een rode draad.

Offsetreus stapt ook zelfstandig in inkjet

Maar voor een offsetreus als Komori was het meest opvallende nieuws dus de komst van de J-throne 29, die op drupa voor het eerst live te zien is, en die vanaf 2025 op de markt wordt gebracht. Het betreft een UV Inkjet B2+ formaat productieprinter, die tot 6.000 vellen per uur (eenzijdig) kan bedrukken, met perfecting-unit (dubbelzijdig 3.000 vellen per uur).

Het inkjetportfolio van Komori omvatte weliswaar al de IS 920 inkjetpers, maar die is samen met Konica Minolta ontwikkeld, en de NS40, die Komori samen met Landa Digital Printing maakt. Deze partnerships blijven in stand. De J-throne 29 is echter de eerste 100% door Komori ontwikkelde digitale pers, dus inclusief onder meer imaging technology en ook verbruiksgoederen. Zo is Komori van plan zijn eigen inkten voor deze machine uit te brengen. Met de J-throne 29 - een CMYK-vierkleurenpers die print in 1200 dpi - speelt de Japanse producent in op de snelle groei van inkjet als printproductietechnologie. Toepassingen waar de J-throne 29 geschikt voor is zijn onder meer Direct Mail met variabele data. Deze nieuwe machine heeft geen beperkingen qua substraat. Hij kan omgaan met papier en kunststof, en - zonder benodigde voorbehandeling - zowel uncoated als coated.

De Komori J-throne 29

Ook een vernieuwde offsetpers voor verpakkingen

De grootste machine van Komori op drupa is de Lithrone GX40 Advance EX-editie (GLX 740 A). Deze zevenkleuren offsetpers voor verpakkingsdrukwerk draait er met dubbele inline coater. Dit 2024-model bevat extra features op het gebied van duurzaamheid, waardoor het energiegebruik tijdens productie tot 18% daalt, aldus Komori. Deze pers komt vanaf juni commercieel beschikbaar, met levertijden van ongeveer zes maanden.

Op deze machine demonstreert Komori twee technieken:

1. Super short make ready: de mogelijkheid om de machine heel snel van kleur te laten wisselen.

2. Smart Color: door het veelvuldige gebruik van PMS-kleuren in de verpakkingswereld zijn drukkers veel tijd kwijt met het omstellen van hun machines. Door het mengen, goedkeuren en veranderen van de speciale inkten gaat veel productietijd verloren. Komori Smart Color-technologie leidt tot verbeterde kleurconsistentie bij het offset drukken van verpakkingen en maakt het gebruik van die speciale inkten volgens Komori in bijna 90% van de gevallen niet meer nodig. Zo komen verpakkingsdrukkers tot een beter planbare productie en persbenutting, een lagere milieudruk, minder papier- en inktkosten en dus een hogere winstgevendheid.

Een internationaal publiek van 300 bezoekers uit 125 bedrijven bezocht 17 april het “Open Huis” van Komori (Bron: Giuseppe Toppers, Danto Creatieve Communicatie)

Handelsdruk: tijdens drupa op de automatische piloot

Terwijl de groeimarkt van verpakkingsdruk dominant terugkomt in het standaanbod op drupa, vergeet Komori ook de minder florerende markt van de handelsdruk niet. In Düsseldorf produceert de Lithrone G37P Advance EX-editie (GL-837P-A) 16-paginabrochures. Deze pers kan in acht kleuren dubbelzijdig drukken in B2+-formaat, met H-UV-droging. De toevoeging EX staat - evenals bij de zojuistgenoemde verpakkingsdrukpers - voor “ecologische transformatie”. Vergeleken met de G40P Advance is deze nieuwe handelsdrukpers volgens Craig Bretherton - productmanager bij Komomi Europe - 39% compacter, zijn de drukplaten 20% kleiner en daalt het energiegebruik tijdens productie tot 34%.

Een preview van de stand van Komori op drupa

Tijdens drupa draait de GL-837P-A op AutoPilot. Deze functie zorgt ervoor dat de machine volledig automatisch opstart, afbouwt, omwisselt en de volgende job beetpakt. Dat raakt dan weer aan het beursthema van Komori op drupa 2024: “Connected Automation”. In het hart van de stand wordt dan ook KP Connect gedemonstreerd: de slimme, productie aansturende én analyserende cloudsoftware van Komori, die in een drukkerij alle “eilanden van automatisering” met elkaar verbindt.

Komori is op drupa te vinden in Hal 15, stand E02.

Foto boven: Er was veel belangstelling voor het “Open Huis”van Komori op 17 april (Bron: Giuseppe Toppers, Danto Creatieve Communicatie)


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief